hdpe

Instalatii sanitare cu tevi de polietilena de inalta densitate (PEID, HDPE sau politub)

Instalatii Bucuresti tel:0728620856; tel:0732408283

 Tevile din polietilena de inalta densitate, PEHD, utilizate in instalatii sanitare, sunt marcate pe toată lungimea lor cu urmatoarele date: producător, dimensiuni (diametru, grosime de perete), tip de material (PE80 sau PE100), PN (presiune nominala), SDR (Raportul dimensional standard), data de producție, standard de referință.
SDR (Raportul dimensional standard) este un număr care exprimă raportul dintre diametrul exterior şi grosimea peretelui. La țevile destinate rețelelor de distribuție de apă potabilă, SDR-ul  minim este 9, iar maxim 41.
PN (Presiunea nominală a ţevii) este valoarea în bari, a presiunii de apă pe care țeava trebuie să o suporte fără defecte timp de 50 de ani la o temperatură de 20°C. Valoarea PN este invers proporțională cu SRD. O țeavă cu SDR mic (perete mai gros) rezistă la o presiune mai mare, iar cu cât SDR crește, scade grosimea peretelui tevii, si deci PN scade.

 Tevile PEHD de diametre mai mici de 75mm (politub) se îmbină in instalatii sanitare cu ajutorul fitingurilor de compresiune (mufe, teuri, coturi) pe baza de filet.

 In instalatii sanitare, tevile PEHD de dimensiuni mai mari se pot îmbina nedemontabil, cu sau fără ajutorul fitingurilor,astfel:
1.Sudura prin electrofuziune
Sudura cu ajutorul fitingurilor de electrofuziune a devenit din ce în ce mai des utilizata ca urmare a simplității operațiunii și calității superioare a îmbinării. Fitingul din polietilena este obținut prin turnare și conține la interiorul peretelui o rezistenta electrica ce unește suprafața interioara a fitingului cu cea externa a conductei.
2.Sudura cap la cap (termofuziune)
Sudura cap la cap este îmbinarea cea mai frecvent utilizata. Calitatea sudurii depinde de respectarea parametrilor de sudare : presiune, timp, temperatură, DN, SDR.

 Pentru realizarea unor îmbinări de calitate superioara a tevilor din instalatii sanitare este necesara utilizarea unor scule auxiliare, asa cum ar fi razuitoarele pentru șanfrenarea capetelor de conducta și aliniatoarele pentru alinierea tevilor; iar curățirea suprafețelor de contact tub/fiting este foarte necesara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.